Gyere velünk a teák világába!

Utazás a teák világában

Utazás a teák világában

Teatörténetek I.

2019. április 01. - Tea Somerset

Stenczel Timi blogja a teákról

Volt ma egy vásárló, aki viszonylag céltudatosan tért be az üzletbe - rögtön a pulthoz jött, és elmondta, hogy a gyümölcs és a zöld teák érdekelnék őt. Mivel mindkettőből több tucat van, vegyes is és natúr is, ezért ilyenkor a tealap átolvasását szoktam javasolni. Ha én sorolom fel, legjobb esetben is csak az elsőt és az utolsót sikerül megjegyeznie az embereknek, hozzá teszem, ez teljesen normális. Egyébként az emlékezés egy elég komplex feladat, melynek hagyományos kutatása filozófiai berkekben kezdődött majd a kognitív pszichológia területén folytatódott a 19-20. század környékén.

Izgalmas téma ez is, de most térjünk vissza a teákra. 

A hölgy bele is olvasott a tealistába, és természetesen pont két olyan teát szeretett volna megszimatolni, amik épp kifogytak. Ez a málnás és az áfonyás gyümölcstea volt. Mindig kicsit rosszul érzem magam ilyenkor, mert tudom milyen, mikor lelkesen kiválasztok valamit valahol, majd közlik, hogy pont csak az nincs... Szóval annak érdekében, hogy mégis boldog lehessen mindenki, egyből az Áfonyás Sencha jutott az eszembe, amelyről azt éreztem, még jobban is tetszene neki. Ha már úgyis a zöld teát is említette az elején, ennek pedig alapja egy klasszikus japán, gőzölt zöld (a sencha, ami szálas teafüvet jelent) tea, ami iszonyú finom, friss vörös áfonyával, napraforgó és búzavirág szirommal ízesítve. Már nyúltam is érte és mutattam neki az illatát a dobozból. Egyből jobb kedvre derült, sőt mi több, láttam az arcán azt a kedves mosolyt mely a boldogság egyértelmű jele, még ha ilyen apró dologról is van szó. Ehhez pedig elég volt csak fél szemmel rápillantanom, mikor beleszagolt. Én is minden alkalommal ezt érzem, mikor ebbe a teába szimatolok. Egyszerűen fantasztikus az illata - na meg az íze! Pont olyan, mint amit az orrunkon keresztül érzékelhetünk. 

Ez is milyen érdekes, egy illatmintából következtetni tudunk az étel vagy ital ízére, amit aztán vagy cáfol vagy megerősít annak tényleges elfogyasztása. Milyen izgi volna, ha mondjuk tapintással is működne ugyanez, vagy halláson keresztül. Elvégre a működési elv ugyanaz: az adott érzékszerv információt (ingert) vesz fel, az ott lévő receptorok különböző fizikai és kémiai folyamatok által átalakítva, az idegszálakon keresztül továbbítja ezt elektromos impulzus formájában az agynak. 

Azt amúgy tudtad, hogy létezik a sós, édes, keserű és savanyú ízek mellett az úgynevezett umami, "ötödik íz" kategória? Ez maga a nátrium-glutamátként lett azonosítva amit gyakran használnak izfokozóként is. Egy erőteljesen kellemes, kínai ízként jellemzik, ami megjelenik például a sajtfélékben, paradicsomban, spenótban, barnamoszatban.

Visszatérve, nagyjából gondolkodási idő nélkül döntött a kedves vásárló a tea mellett, és nem is kérte, hogy mutassak meg neki mást is - mondta, hogy ezzel meg is győztem őt. Plusz vicci volt, hogy én is éppen ilyen teát főztem le magamnak, így még abból is megtudtam kínálni. Arra egyébként érdemes oda figyelni, hogy a zöld teát maximum 80 fokos vízzel szabad leönteni, de inkább 60-70, és másfél-két perc után ki is ildomos venni. Különben egész más íze lesz és nem érted neked miért nem olyan finom mint a teaházban volt.

Szóval a tanulság az, hogy akárhogy is legyen, érdemes ide betérned bármilyen teára is vágysz, biztosan találunk az ízlésednek megfelelőt több mint 130 féle választékunkból.

 

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse, Árkád üzletében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tea4you.blog.hu/api/trackback/id/tr4014732159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Den004 2019.04.01. 19:08:33

Mennyi koffeintartalma van egy ilyen áfonyás zöld teának?

Viktória Simorka 2019.04.03. 11:26:04

Milyen ízesített Sencha teát tartotok még?

sttimi 2019.05.28. 22:05:50

@Viktória Simorka: Többek között Japán cseresznyés, áfonyás, barackos, narancsos, citrusos, jázminos...és a többi:) Bátran gyere be, és szaglászd őket végig!

Adrienn8888 2019.06.06. 10:38:16

Imádom a sós édes íz együttesét!
süti beállítások módosítása