Gyere velünk a teák világába!

Utazás a teák világában

Utazás a teák világában

Életmentő fekete tea

2019. május 31. - Tea Somerset

timfe.jpg

Általában már az ébresztő megszólalása előtt felkelek. Nagyon ritkán fordul elő, hogy elalszom, ezért olyankor mindig szörnyen meglepődöm mikor észre veszem, hogy ez történt. Így volt ez ma reggel is, mikor a lakótársam ébresztett 2 órával később a tervezetthez képest, viszont még éppen elég idővel azelőtt, hogy ne késsek a teaházból. Szeretek korán kelni, mivel a reggeli frissességgel világmegváltó energiákat vagyok képes mozgósítani. Jobb napokon.

Így viszont éppen annyi időm maradt, hogy vállalható jelmezt öltsek magamra, reggelizzek pár falatot - mert az a legfontosabb étkezés a napban - majd indulnom is kellett, hogy időben beérjek. Van annak előnye, ha így ébred az ember. Nincs idő lustálkodni, egyből kivet az ágy. Nem túl kellemes, ellenben hatékony. Bennem azonban hiányérzetet keltett a reggeli rutin felborulásával. Gyors megoldást kellett tehát találnom, hogy ne érezzem azt az űrt amit például az ébredést követő meditáció kihagyása okozott, ami számomra felér egy-két kávéval. Gondolkozás nélkül nyúltam a nálunk fellelhető legerősebb fekete teáért, ami egy az északkelet indiai Assam völgyből származó "tgbop" nevezetű koffeinbomba. A fekete tea elsősorban abban különbözik a többitől, hogy leveleit a szárítást és fonnyasztást megelőzően erjesztik, más szóval fermentálják - ezáltal oxidálódik és szép, sötét réz színárnyalatokat vesz fel a növény. Testes, telt zamata is ennek köszönhető. Különösen jól passzol ízvilágához egy kis tej, növényi eredetű ugyanannyira mint az elterjedtebb változat. Szóval, ittam ebből a csodából egy nagy adaggal és rövid időn belül ki is fejtette erejét. Ellentétben a kávé rövid távú, de intenzív hatásával, ez egész kora délutánig éber, élénk állapotban tartott és érezhetően kárpótolta a reggeli rohanás "fáradalmait".

 Mindig öröm, mikor azzal tér be valaki, hogy éppen életmódváltásban van és kávé helyett keres teát. Olyankor is ezt szoktam ajánlani, de egyébként bármelyik másik is hasonlóan képes pótolni közel azonos koffeinmennyiséget. Választékból nincs hiány - legalább 25 féle ortodox, azaz ízesítetlen és 20 aromatizált feketéből lehet kóstolgatni. Szerintem egyébként egyik sem jobb a másiknál (na jó, azért én inkább teapárti vagyok, ha muszáj volna dönteni), bármiről is legyen szó, a lényeg az a bizonyos arany középút. Ahogy a kávézást, úgy a teázást is túlzásba lehet vinni a mértéktelen fogyasztással. Ám napi 2-3 csésze bőven belefér, sőt... ! Bátran merem ajánlani.

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse, Árkád üzletében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tea4you.blog.hu/api/trackback/id/tr7614872614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keszi Dóra 2019.06.02. 10:40:54

Kávét helyettesítő tea?? Ezt mindenképpen ki szeretném próbálni!
Nagyon tetszett az írás, és az üzletben készült képek is lenyűgözőek.

Adrienn8888 2019.06.02. 17:41:20

Milyen fekete kínai teát tudnál ajánlani?! Szeretnék kiprobálni valami újat

sttimi 2019.06.04. 13:20:45

@Adrienn8888: Örülök, hogy kedvet kaptál hozzá :) a Keemun (tea.hu/webaruhaz/tea/royal-mao-feng-keemun-fekete-tea) nevezetű kínai fekete egy olyan, ami elég népszerű, szóval például ő egy jó választás lenne szerintem. ;)

sttimi 2019.06.04. 13:24:24

@Keszi Dóra: Köszi a visszajelzést, igyekszem... ;) igen, érdemes ha nem is teljesen leváltani a kávét, de legalább bevetni időnként a teákat is.
süti beállítások módosítása