Gyere velünk a teák világába!

Utazás a teák világában

Utazás a teák világában

"Cold brewed" avagy hidegen áztatott legfinomabb nyári frissítő

2019. július 24. - Tea Somerset

timicold.jpg

A csodálatos ezerarcú Camellia sinensis - nem csak meleg vagy forró vízzel való leöntésnél ajándékoz meg elképesztő ízekkel, hanem szobahőmérsékletű vízre is tökéletes zamattal reagál. Sőt mi több! A legjobb jegestea alapját biztosítja. Szinte sajnálom, hogy ez nem jutott előbb eszembe, és eltelt anélkül a fél nyár, hogy ilyet készítettem volna magamnak akár naponta. De egy kedves barátom figyelmembe ajánlotta, így azonnal ki is próbáltam és jobban utána jártam a témának, elkészítési praktikáinak.

Na tehát, a zöld, fehér, fekete és sárga teák között van néhány olyan, mely kifejezetten finom, frissítő ízvilágot produkál szobahőmérsékletű vízzel nyakon öntve. Ezek például a sencha, a pai mu tan, assamok és ami az én kedvencem, az oolong.
Imádom az olyan recepteket, melyeknek végtelen egyszerűségük mellé valóságos ízélmény párosul.
Ez pedig pontosan olyan: a tealeveleket komoly előzetes méricskélés nélkül csak beledobjuk a kannába, egy dl-hez kb egy kiskanálnyit számolva, és arra szobahőmérsékletű vizet öntünk. Jobb híján akár a csapból, ha az megfelelő minőségű, de természetesen legeslegjobb a forrásvíz, vagy tisztított víz, esetleg olyan ásványvíz melynek ásványi anyag tartalma nem haladja meg a 80 mg/l értéket.
Ez aztán ázhat magának 1 vagy akár több napon keresztül, de már fel óra múltán is fogyasztható. Ha hosszabb időre tesszük el, érdemes a hűtőbe. Ja, és persze többször is felhasználhatóak a levelek! Legalább három alkalmat kibír kényelmesen, minden leöntésnél más-más dimenziói jelennek meg a teának.
A szervirozásnál pedig kerülhet bele jég, citrom, menta, bármi akármi, fantáziára van bízva. Tehetünk bele extra ízesítésként barack szeleteket is már az áztatás alatt.
Elképesztő fantasztikus ízek tudnak így kioldódni a tealevelekből, habár koffeintartalma így nagyjából a felére csökken, cserébe elronthatatlan, szinte édeskés ízvilág bontakozik ki a levelkekből. Vihetjük magunkkal egész napos rohanás közben is, amikor minden pillanatban jól jön valami frissítő, de kiváló része lehet egy baráti összejövetelnek is, amikor az átlagos szürcsölnivalónál valami különlegesebbet szeretnénk mutatni szeretteinknek. Biztosan osztatlan sikert arat!
Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse, Árkád üzletében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tea4you.blog.hu/api/trackback/id/tr6714978178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrienn8888 2019.07.24. 11:14:55

Uhh nagyon jól hangzik ki is probálom!
süti beállítások módosítása