Gyere velünk a teák világába!

Utazás a teák világában

Utazás a teák világában

Klasszikus, mint pozitív bélyeg

2019. május 23. - Tea Somerset

timikl.jpg

Van ez a kifejezés, hogy: "klasszikus". Egyszer csak elkezdik ezzel a jelzővel illetni az emberek a mindenféle dolgokat, és akkor egy idő után egyre többen mondják rá ezt és így tovább. Az a kérdés merült fel bennem, mi lehet az a tulajdonság, aminek köszönhetően kiérdemli ezt a minősítést bármi is? Mitől válik valami "klasszikussá"? Én is tudok az lenni? Szeretnék egyáltalán?

A szó jelentése egyszerre több mindent is magában hordoz. Ami nekem először eszembe jut róla, az a kiválóság. Nem akármilyen, nem egyszerűen csak jobb vagy szebb, hanem még annál is több - különösen kiváló. Olyasvalami, ami akár világszerte elismert, mindenki által jónak titulált, egyetemlegesen elfogadott. De mégis, mi az a dolog, aminek ekkora ereje tud lenni? Előlehet vajon mesterségesen állítani? Honnan, miből, hogyan tud valami azzá válni?
Legyen szó akármiről. Autóról, művészetekről, filmről, zeneműről, ételről, italról - teáról(!) … így tűnt fel nekem is, hogy milyen misztikus szóról is van itt szó. Észrevettem, hogy ezzel a szóval ajánlgatok bizonyos teákat, míg másokat meg nem. Ilyenek például feketék közt a ceyloniak, az assamok, az earl grey (aminek egyébként ceyloni az alapja, és bergamott olajjal van ízesítve, tehát végtére is egy elég egyszerű, mégis nagyon népszerű kombináció), zöldeknél a sencha, gunpowder és még sorolhatnám, habár nem a végtelenségig - hiszen épp ebben rejlik a lényeg, limitált számú dolgokra használjuk ezt a kifejezést.
Naszóval, jó lenne tudni, mi a titok. Egy összefüggés azért hamar szembe tűnik: mind ember alkotta. Az eredmény mégis emberfeletti. Mert hiszen lássuk be, ha valamire azt mondjuk, klasszikus, az túlmutat a hétköznapi síkon.
Sanda gyanúm, hogy tiszta, irányított szándéktól mentes elmével készített bárakármi válhat azzá. Azért is tud annyi mindenkihez elérni, mert egy ilyen tiszta energiával átjárt műremek például, szimpatikusabb bármilyen tudat számára.
Nem tudom, közel járok e az igazsághoz, egy van e belőle, vagy mindenkinek mást jelent… örömmel fogadom az ellenvéleményt is. De ha csak pár perc gondolkodást is keltett benned a téma, ne tartsd magadba. Oszd meg a melletted ülővel, bárhol is legyél. Ha például épp metrón utazol, és egyedül is vagy, akkor azért. Ha otthon, a szeretteiddel, akkor meg azért. Néha elfelejtünk kommunikálni a közvetlen környezetünkkel. Ha gyakrabban jutna eszünkbe, még a végén túlságosan is elmélyülnének a kapcsolataink és nem bírnánk mit kezdeni a hirtelen jött több jó baráttal!
Csak óvatosan! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://tea4you.blog.hu/api/trackback/id/tr4414852208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrienn8888 2019.05.24. 21:15:25

Én is szeretem a klasszikus dolgokat. Példaul egy Assam szuper választás kávé helyett!

beszegabi 2019.05.26. 12:23:33

Érdekes, hogy elsőre maga a tea,. int választás is szerintem klasszikusnak mondható, így nem is gondoltam még tovább, hogy a rengeteg féle-fajta közül, melyiket illerné ez a kategória. Nálam a klasszikus a tea esetében a népszerűség és a tradíció kombinációja, például az ízesítés nélküli teák, ha belegondolok mikor több időm van, például reggelente, sokszor azok a teák "nyernek", amik letisztultak, ízesítés nélküliek, pl assam, vagy egy nagyon izgalmas fekete tea, a lapsang souchong. Aztán a napközbeni pörgésre inkább szoktam ízesítetteket, pl jázminos zöld teát, amit ugyanakkor szintén klasszikusnak érzek, legalábbis ha jól tudom ez "hagyományosabb recept". :)

sttimi 2019.05.28. 21:42:55

@Adrienn8888: Nagyon örülök, hogy egyetértünk! ;)

sttimi 2019.05.28. 21:45:04

@beszegabi: hm, érdekes, amit írsz :) legfőképpen az, hogy szreted a lapsan souchongot! elég megosztó, kifejezetten egy veled vagy nélküled típus, nincs átmenet.
igen, a jázminosat még talán ebbe a kategóriába sorolnám én is, hiszen rengetegen (el)ismerik!

Adrienn8888 2019.05.28. 23:17:12

Milyen feketét kóstoljak még?

Keszi Dóra 2019.06.02. 10:52:05

Milyen érdekes az is, hogy az earl grey teát a legtöbb ember klasszikus natút feketének tartja, miközben elfeledkeznek a bergamott olajos ízesítésről :)
Elgondolkodtató írás.

sttimi 2019.06.04. 13:29:09

@Keszi Dóra: Igen! Sokan tévesen ezt gondolják valamiért. Vélhetően amiatt, mert az annyira elterjedt és ízében sem kifejezetten különleges, olyan értelemben, hogy nem egyértelműen kivehető, hogy ez bergamott olaj - főként, ha valaki amúgy nem is ismeri, nem tudja, hogy az mégis micsoda. :)

sttimi 2019.06.04. 13:33:45

@Adrienn8888: Térj be üzletünkbe, és örömmel mutatok több olyat is, amit érdemes kóstolgatni!
süti beállítások módosítása